Canaralele de la Harsova – Principalele Obiective turistice din Dobrogea și alte monumente ale naturii.
Oraşul Hârşova este aşezat în partea de NV a judeţului Constanţa, pe malul drept al Dunării, la Km. 253 şi pe DN 2A (E 60). Statutul de port şi nod rutier, precum şi apropierea de aeroportul Constanţa-Mihail Kogălniceanu, îi permite contacte cu toate localităţile din România şi Europa pe cale navală şi rutieră. Este mărginit de dealuri cu înălţimea maximă de 88,5 m. Suprafaţa sa, deşi mică, îmbină elemente de podiş şi luncă, cu caracteristicile de floră şi faună specifice.
Teritoriul este foarte intersant din punct de vedere geologic, reprezentând un adevărat mozaic. La zi se află o cuvertură de loess şi calcarele jurasic aşezate pe un fundament de şisturi verzi. În mare măsură, sedimentele calcaroase conţin urme ale vieţuitoarelor jurasice. În Dealul Băroi, pe partea vestică, în vechea carieră, mai pot fi găsite încă fosile jurasice. Relieful calcaros a dat naştere unor forme specifice, spectaculoase, întâlnite la tot pasul: poduri, turnuri, peşteri. În situaţii excepţinale, cum s-a întâmplat în urmă cu mai mulţi ani, în peşteri au descoperite forme de viaţă din preistorie.
Canaralele din portul Hârşova,cu valoare peisagistică, unice pe traseul Dunării de Jos, două stânci cu înălţimea de peste 30 m, abrupte, deasupra apei şi Celea Mică, Valea lui Ene, la cca. 2 km. amonte, o arie protejată pe care se mai păstrează resturi din pădurea care acoperea platoul dobrogean cu sute de ani în urmă.
Acestea străjuiesc oraşul la Dunăre. Pe stâncile din amonte, numite Dealul Cetăţii s-a construit cetatea Carsium. Pentru a oferi o apărare cât mai eficientă, suprafaţa stâncoasă de la Dunăre a fost ajustată încă din vechime, având aspectul a două bastioane.
Dealul Belciug se află în aval de port. Pe suprafaţa lui s-a construit o parte din fortificaţiile care apărau oraşul în evul mediu.
Celea Mare -Valea lui Ene
Reprezintă cea mai nouă zonă protejată de pe suprafaţa oraşului, în amontel, nu departe, spre satul Ghindăreşti. Aici se mai întâlnesc specii de plante care au făcut parte în vechime din pădurea care acoperea Dobrogea Centrală.
Pe malul Dunării, pot fi admirate forme de eroziune şi reliefuri calcaroase, dintre cele mai spectaculoase, precum şi vegetaţia s
pecifică.
„Piatra cu capac” – o legendă în piatră, la poalele dealului Băroi. Tradiţia locului spune că a servit ca masă armatelor lui Traian, sau poate chiar împăratului, în timpul războaielor dacice. La Hârşova, s-a descoperit, încă de la sfârşitul secolului al XIX-lea, bustul unuia din generalii romani care l-au însoţit pe împărat în războaiele din anii 101-106 p. Chr.
După ce ai văzut aceste imagini, trebuie să faci o excursie în împrejurimile oraşului, să-i cunoşti mai bine monumentele naturale şi istorice şi nu în ultimul rând, să înţelegi spiritul hârşovenilor. Este deschis, ca limpezimea apelor Dunării şi a cerului; hotărât, aşa cum stau calcarele neclintite în trecerea miilor de ani peste ele şi nu în ultimul rând, primitor.
Autor
Dr. Constantin Nicolae
M.I.N.A CONSTANŢA
INTERZISĂ REPRODUCEREA TEXTULUI ŞI ILUSTRAŢIILOR FARA ACORDUL SCRIS AL AUTORULUI
Citește și: Canaralele de la Hârșova
Top 12 obiective turistice din Harsova
Lista cu punctele de interes pe care nu trebuie sa le ratezi daca ai ajuns în Hârșova.
Acest site foloseste cookies.