Cauți ceva anume? Încearcă aici:

Canaralele de la Harsova si alte monumente ale naturii

Distribuie

Canaralele de la Harsova – Principalele Obiective turistice din Dobrogea și alte monumente ale naturii.

MONUMENTELE NATURALE ALE HÂRŞOVEI

Oraşul Hârşova este aşezat în partea de NV a judeţului Constanţa, pe malul drept al Dunării, la Km. 253 şi pe DN 2A (E 60). Statutul de port şi nod rutier, precum şi apropierea de aeroportul Constanţa-Mihail Kogălniceanu, îi permite contacte cu toate localităţile din România şi Europa pe cale navală şi rutieră. Este mărginit de dealuri cu înălţimea maximă de 88,5 m. Suprafaţa sa, deşi mică, îmbină elemente de podiş şi luncă, cu caracteristicile de floră şi faună specifice.

Teritoriul este foarte intersant din punct de vedere geologic, reprezentând un adevărat mozaic. La zi se află o cuvertură de loess şi calcarele jurasic aşezate pe un fundament de şisturi verzi. În mare măsură, sedimentele calcaroase conţin urme ale vieţuitoarelor jurasice. În Dealul Băroi, pe partea vestică, în vechea carieră, mai pot fi găsite încă fosile jurasice. Relieful calcaros a dat naştere unor forme specifice, spectaculoase, întâlnite la tot pasul: poduri, turnuri, peşteri. În situaţii excepţinale, cum s-a întâmplat în urmă cu mai mulţi ani, în peşteri au descoperite forme de viaţă din preistorie.

Pe teritoriul localităţii se găsesc două rezervaţii:

Canaralele din portul Hârşova,cu valoare peisagistică, unice pe  traseul Dunării de Jos, două stânci cu înălţimea de peste 30 m, abrupte, deasupra apei şi Celea Mică, Valea lui Ene, la cca. 2 km. amonte, o arie protejată pe care se mai păstrează resturi din pădurea care acoperea platoul dobrogean cu sute de ani în urmă.

Canaralele de la Harsova – Principalele Obiective turistice din Dobrogea.
Canaralele de la Harsova – Principalele Obiective – Port Cetatea Carsium

Acestea străjuiesc oraşul la Dunăre. Pe stâncile din amonte, numite Dealul Cetăţii s-a construit cetatea Carsium. Pentru a oferi o apărare cât mai eficientă, suprafaţa stâncoasă de la Dunăre a fost ajustată încă din vechime, având aspectul a două bastioane.

dealul belciug

Dealul Belciug se află în aval de port. Pe suprafaţa lui s-a construit o parte din fortificaţiile care apărau oraşul în evul mediu.

Canaralele de la Harsova – Principalele Obiective din Judetul Constanta.

Celea Mare -Valea lui Ene 

Reprezintă cea mai nouă zonă protejată de pe suprafaţa oraşului, în amontel, nu departe,  spre satul Ghindăreşti. Aici se mai întâlnesc specii de plante care au făcut parte în vechime din pădurea care acoperea  Dobrogea Centrală.

celea mare
Celea Mare – Valea lui Ene

Pe malul Dunării, pot fi admirate forme de eroziune şi reliefuri calcaroase, dintre cele mai spectaculoase, precum şi vegetaţia s

pecifică.

Mosul si Baba – Canaralele de la Harsova – Principalele Obiective
pe malul dunarii
dealul baroi

„Piatra cu capac” – o legendă în piatră, la poalele dealului Băroi. Tradiţia locului spune că a servit  ca masă armatelor lui Traian, sau poate chiar împăratului, în timpul războaielor dacice. La Hârşova, s-a descoperit, încă de la sfârşitul secolului al XIX-lea, bustul unuia din generalii romani care l-au însoţit pe împărat în războaiele din anii 101-106             p. Chr.

Piatra cu capac – Canaralele de la Harsova – Principalele Obiective

Canaralele de la Harsova – Unul din  Principalele Obiective turistice din Dobrogea.

calcare impregnate cu oxid de fier –
calcare impregnate cu oxid de fier
Grohotişuri în Dealul Băroi
Punctul fosilifer jurasic „La Rasim”

După ce ai văzut aceste imagini, trebuie să faci o excursie în împrejurimile oraşului, să-i cunoşti mai bine monumentele naturale şi istorice şi nu în ultimul rând, să înţelegi spiritul hârşovenilor. Este deschis, ca limpezimea apelor Dunării şi a cerului; hotărât, aşa cum stau calcarele neclintite în trecerea miilor de ani peste ele şi nu în ultimul rând, primitor.

Autor

Dr. Constantin Nicolae

M.I.N.A CONSTANŢA

INTERZISĂ REPRODUCEREA  TEXTULUI ŞI ILUSTRAŢIILOR  FARA ACORDUL  SCRIS AL AUTORULUI

Citește și: Canaralele de la Hârșova

Top 12 obiective turistice din Harsova

Lista cu punctele de interes pe care nu trebuie sa le ratezi daca ai ajuns în Hârșova.

Distribuie:

Acest site foloseste cookies.